ortodontie

Tratamentul ortodontic poate fi realizat cu succes la orice varsta. Fiecare pacient, copil, adolescent sau adult, are nevoie de tratamente individual si necesita atentie si ingrijire adaptate cerintelor personale.

Cu ajutorul aparatelor dentare se pot rezolva cazuri de la cele mai usoare pana la cazuri foarte complicate.

Ortodontie copii

Nu exista o regula privind varsta la care ar trebui inceput tratamentul ortodontic, dar Asociatia Americana de Ortodontie recomanda ca primul consult ortodontic sa fie facut inainte de varsta de 7 ani.

In jurul acestei varste, in general incisivii si primii molari permanenti sunt prezenti pe arcade, astfel incat se poate face o evaluare a eventualelor probleme existente (inghesuiri dentare, ocluzie adanca, ocluzie deschisa, ocluzie inversa). Atunci cand tratamentul se incepe precoce, exista avantajul posibilitatii de a ghida cresterea maxilarelor precum si eruptia dintilor permanenti, se poate corecta deglutitia anormala (cu interpozitia limbii intre arcade) si problemele de vorbire. Cu alte cuvinte, interventia la aceasta varsta poate simplifica si reduce durata tratamentului mai tarziu.

Ortodontie adolescenti

Perioada de vârsta optima pentru inceperea tratamentului ortodontic la adolescenti este intre 11 si 15 ani. Pâna la 12 ani, majoritatea dintilor permanenti au erupt si se pot decela inghesuirile/spatierile dentare, rapoartele de ocluzie (muscatura) incorecte. Aceste probleme nu se pot corecta de la sine, motiv pentru care se impune inceperea tratamentului ortodontic. Este de asemenea un moment bun deoarece la aceasta vârsta pacientii nu resping aparatul dentar, mai ales atunci când au prieteni sau colegi care urmeaza deja un tratament ortodontic, iar aparatul devine un "must-have".

Avantajul real al acestei vârste este acela ca medicul ortodont poate profita de puseele de crestere pentru a corecta pozitia mandibulei fata de maxilar. De asemenea la aceasta vârsta metabolismul este intens si poate favoriza scurtarea duratei de tratament si diminuarea disconfortului asociat tratamentului.

Ortodontie adulti

Tratamentul ortodontic la adulti poate imbunatati dramatic estetica faciala, respectul de sine si cel mai important, sanatatea orala si prin urmare a intregului organism. Dintii incorect aliniati, cu spatieri sau inghesuiri si muscatura defectuoasa pot contribui la imbolnavirea gingiilor, parodontiului, resorbtie osoasa, aparitia cariilor, uzura anormala si accentuata a dintilor, dureri de cap, dureri ale articulatiei temporo-mandibulare.

Tipuri de aparate dentare:

Aparatele dentare mobile si functionale sunt utile pentru tratamentul ortodontic-ortopedic al copiilor.

Aparate dentare fixe
Gama foarte larga de tipuri de bracketuri care exista astazi acopera si cele mai exigente cerinte estetice ale pacientilor. Bracket-urile sunt diferite in fuctie de materialele din care sunt realizate, culoare, tehnica, dar si suprafata dentara pe care se pozitioneaza: fata vestibulara (exterioara, vizibila) sau fata linguala (interioara).

Bracket-uri metalice clasice au cea mai larga raspândire. Sunt confectionate din otel inoxidabil de inalta calitate.
Sunt cele mai populare bracket-uri si sunt folosite cel mai frecvent. Bracket-urile metalice sunt foarte rezistente si pot fi utilizate pentru tratamentul tuturor anomaliilor. Spre deosebire de bracket-urile metalice din trecut, cele de astazi, au un profil mai redus, sunt mai mici per ansamblu, fiind mult mai confortabile, dar si mai atractive. Ele pot fi personalizate prin folosirea ligaturilor elastice colorate, dupa preferintele fiecarui pacient.

Bracket-urile ceramice sunt realizate din materiale de culoare asemanatoare / apropiata de culoarea dintilor naturali sau din materiale complet transparente. Sunt preferate mai ales de pacientii adulti deoarece sunt mai putin vizibile decât cele metalice.

Bracket-urile linguale sunt "ascunse" in spatele dintilor, pe fata linguala, fiind astfel invizibile. Bracket-urile linguale reprezinta o optiune rezonabila pentru pacientii cu exigente estetice, adolescenti sau adulti (persoane publice, actori, muzicieni, sportivi).

Exista mai multe sisteme de bracket-uri linguale, individualizate pentru fiecare pacient (INCOGNITO, WIN) sau prefabricate standard (STB, IN-OVATION L).

INCOGNITO este probabil cel mai cunoscut sistem care a revolutionat ortodontia linguala. Bracket-urile customizate din aliaj de aur si arcurile indoite de roboti asistati de computer sunt caracteristici care confera calitatea superioara a acestui aparat. In plus, confortul pacientilor este crescut datorita profilului redus pe care il au bracket-urile customizate.

Tratamentul este realizat de dna. dr. Moraru Simona - Medic specialist in Ortodontie si Ortopedie Dento-faciala si Stomatologie Generala si membru al CHARLES H. TWEED INTERNATIONAL FOUNDATION pentru cercetare ortodontica si educatie din Tucson, Arizona precum si al Colegiului Medicilor Dentisti din Romania. Activitatea sa profesionala asigura excelenta unor metode avansate de operare, profesionalism si cele mai bune rezultate pentru pacientii sai. Printre multe altele enumeram:

1 - 11 iunie 2014 - Instructor la cursul "The Tweed Study Course - An Advanced Course in Edgewise Mechanics", Tucson, Arizona, U.S.A
8 - 11 septembrie 2011 - Al IV-lea Congres Mondial al Francofoniei in Ortodontie
2010 - Incognito Certification Course Dr. Jean-Sephane Simon, Bucuresti
14 - 25 iunie 2009 - Instructor la cursul "The Charles H. Tweed International Foundation for Orthodontic Research Seminar", Tucson, Arizona, U.S.A.
6 - 7 martie 2009 - participare la cursul "Protetica, o simbioza intre precizie, estetica si functionalitate", Quintessence International Romania
7 - 8 noiembrie 2008 - participare la cursul "Hands-On Orthodontic Mecanics. Old and New, For Children and Adults, with a Postural Approach"
7 - 18 septembrie 2008 - participare la cursul "The Tweed Study Course. An Advanced Course in Edgewise Mechanics" The Charles H. Tweed International Foundation Tucson, Arizona, U.S.A.
Mai 2005 - participare la Congresul International de Medicina Dentara pentru Studenti si Tineri Medici, Editia a IV-a, in cadrul lucrarii stiintifice cu titlul "Evaluarea etiologica a stomatitei protetice".