Chirugia orala/interventii stomatologice in spital

Serviciul de chirurgie dentara in sala de operatie a fost conceput pentru in special pentru persoanele care au dificultati in a parcurge acest tip de proceduri medicale intr­o stare constienta. Este indicat pacientilor care trebuie sa parcurga proceduri chirurgicale cu o durata de timp extinsa, pacientilor care au o conditie medicala speciala (afectiuni cardiace, boli pulmonare, sindroame care afecteaza functiile motorii, dizabilitati intelectuale, etc.), celor care sufera de probleme de anxietate, ori pacientilor cu o etate inaintata.

Definirea de trasee dedicate intervenţiilor chirurgicale de orice, şi respectarea strictă a procedurilor de izolare, permit stoparea şi reducerea incidenţei IAM (infecţii asociate asistenţei medicale), în interesul siguranţei şi calităţii traseelor de îngrijire. Sanatatea pacientilor si reusita interventiilor medicale de orice fel sunt strans legate mediul septic in care ne desfasuram activitatea si procedurile de evitare a contaminarii la orice nivel.

Trebuie remarcat ca utilizarea de materiale sanitare ce nu au fost corect sterilizate sau dezinfectate poate cauza infectii in trei moduri diferite, si anume:
• Transmiterea unui microorganism patogen de la un pacient la altul
• Transmiterea aceluiasi microorganism patogen de la un operator medical la un pacient
• Transmiterea infectiei de la un pacient la o persoana care face parte din personalul de asistenti medicali

Aceste pericole au aparut cu o relevanta si mai mare in ultimii 10 ani, dupa aparitia si raspândirea virusului HIV (CDC 1987) si a ulterioarelor infectii oportuniste ale diverselor aparate cu care cei afectati de acest virus se confrunta in mod inevitabil.

Utilizarea unor metode adecvate de dezinfectie sau sterilizare joaca prin urmare un rol esential in prevenirea transmiterii infectiilor de la pacient la alt pacient, direct sau prin mediul inconjurator.

Unitatile de sterilizare din Spitalul Monza au fost efectuate cu scopul de a asigura:
• Metode uniforme de tratament al materialelor
• Modalitati comune ale testelor de control si validare (definind cadenta)
• Centralizarea sterilizatoarelor cu gaz-plasma

Aceasta standardizare permite respecatrea celor mai recente indicatii in materie de securitate. Fiecare unitate de sterilizare este impartita in 3 zone principale:
• Zona de spalare sau curatire
• Zona de impachetare
• Zona de contaminare redusa

Traseul produselor este de tip unidirectional: niciun produs nu se intoarce, ci trece prin autoclave, zona de depozitare si distributie. Microclimatul ambiental este mentinut prin fluxuri de aer cu presiuni diferentiale (pentru a preveni migrarea bacteriilor).
Unitatea unica de sterilizare este dotata cu autoclave cu abur si o autoclava cu gaz-plasma pentru tratarea materialelor termolabile. Inainte de utilizare, autoclavele sunt supuse testelor indicate mai jos:

Teste zilnice
• Incalzire sau punerea in functiune
• Test de presiune
• Test pentru penetrarea aburului prin metoda indirecta (Bowie-Dick)

Teste periodice cu cadenta saptamanala
• In fiecare saptamana: umiditate reziduala textile - umiditate reziduala metale
• La fiecare sase luni: teste biologice

Toate controalele zilnice si saptamanale sunt repetate dupa fiecare interventie tehnica, si inregistrate de asistentul medical in fisa de lucru (de sarcina) a autoclavei. Filiera activitatilor este de asemenea in masura sa certifice eficacitatea de sterilizare chiar si in cazul instrumentelor cu lumen (tub, cablare), in conformitate cu cele mai restrictive reglementari din Europa.


Sedarea

In cadrul acestor interventii pacientii au ca si optiuni fie anestezia numita “twilight sedation” (sau sedare constienta) ori anestezia generala. Tipul de anestezie este ales in urma unei consultatii cu un medic anestezist specializat, care poate face o evaluare pertinenta pentru tipul de sedare adecvata fiecarui pacient, tinand cont insa si de doleantele acestuia.


Twilight sedation/Sedarea constienta cu anestezic local

Oferim pacientilor nostrii varianta de sedare dentara intravenoasa pentru orice tip de terapie stomatologica, in baza unei evaluari a medicului curant si a medicului anestezist. Sedarea intravenoasa (IV) va ajuta sa va simtiti comfortabil si calm atunci cand aveti de efectuat proceduri de ordin stomatologic. Sedarea IV este creata pentru a permite parcurgerea procedurilor medicale dentare in timp ce dumneavoastra sunteti foarte relaxat; va va ajuta sa tolerati orice interventie incomoda in asa fel incat sa nu va amintiti sau sa experimentati discomfortul asociat cu scaunul stomatologic. Sedarea IV va ajuta, in esenta, la atenuarea anxietatii asociate cu tratamentul dvs. Este posibil sa nu dormiti pe tot parcursul interventiei, dar va veti simti foarte comfortabil, calm si relaxat, o stare in care oscilati intre somn si starea de veghe – de aici numele “twilight sleep” (somn de amurg).

Scopul sedarii IV este de a folosi cantitatea minima posibila de medicamente pentru a putea duce la capat tratamentul propus. Este o modalitate foarte sigura, mult mai sigura de sedarea orala (inhalosedare). In timpul sedarii IV este asigurata o administrare constanta a medicamentatiei prin intermediul unui tub intravenos. In orice moment, un antidot poate fi administrat pentru a inversa efectele anestezicului daca este necesar.


Sedarea stomatologica pentru persoanele in varsta

Pe masura ce inaintam in varsta, sanatatea orala devine mai importanta ca niciodata. Afectiunile periodontale pot duce la pierderea dintilor si a masei osoase din maxilar ori mandibula, lucru ce afecteaza aproape fiecare parte a activitatii noastre zilnice. Pentru o stare de bine in viata de zi cu zi avem nevoie de dintii si gingii sanatoase. Acestea ne ajuta in a savura mancarea, a sustine un o buna conversatie, si bineinteles a facilita digestia. Multe probleme de sanatate deriva dintr-o digestie defectoasa, sau o stare mentala precara, datorata unui discomfort constant si a unei stari de neincredere in propria imagine.

Pacientii cu varsta inaintata au tendinta de a evita vizita la medicul denstist dintr-o varietate de motive, printre care: probleme de sanatate mai presante, anxietate legata de tratament, greutati vis-a-vis de transport, sau veniturile fixe. Odata de sanatatea orala atinge un punct greu de remediat frica si jena survenite tin acesti pacienti departe de medicul stomatolog.

Pentru pacientii cu o etate avansata, care sufera de frica si starea incomoda a danturii lor, sedarea in cabinetul stomotologic ori in camera operatorie este solutia ideala, deoarece permite pacientului sa se relaxeze si sa nu parcurga in mod constient sedinta de tratament, iar in acelasi timp ofera medicului posibilitate de a performa toate procedurile necesare pentru imbunatatirea starii pacientului.


Sedarea stomatologica pentru pacientii cu dizabilitati/handicap

Pentru pacientii cu handicap poate fi deosebit de greu sa aiba acces la ingrijire dentara corespunzatoare. Acestia trebuie sa gaseasca un medic competent si cu precadere intelegator in privinta situatiei, care sa ofere servicii stomatologice pentru care alti medici poate nu sunt calificati. Medicii nostrii ofera expertiza, echipamentele de ultima generatie, si devotamnetul necesare pentru ingrijirea pacientilor cu nevoi speciale in procesul de remediere a problemelor de ordin dentar.

Pacientii cu handicap intampina de cele mai multe ori provocari aditionale in mentinerea sanatatii orale. Tipul de dizabilitate adesea impiedica un periaj corect sau regulat, acest lucru fiind valabil si pentru curatirea prin folosirea atei dentare; este de asemenea posibil ca pacientul sa sufere de un reflex de voma accentuat, sau xerostomie (gura uscata) ca rezultat al medicatiei. Prin sedare, aceste dificultati nu mai reprezinta o problema nici pentru pacient, nici pentru medic. Anestezia este administrata de un medic anestezist specializat, astfel incat sunt intampinate cu profesionalism si siguranta nevoile pacientilor cu handicap care au nevoie de aceasta interventie medicala. Igienizarea danturii sau remedierea problemelor existente pot fi efectuate astfel in conditii de stres zero pentru pacient, fara efecte secundare neplacute sau traume ulterioare tratamentului.


Sedarea pentru pacientii cu anxietate

Fobia dentara este o stare reala, de multe coplesitoare pentru mii de oameni. Experiente negative din trecut pe scaunul dentistului, frica de ace sau freze, si un relflux de voma sever sunt doar cateva motive pentru care oamenii simt o anxietate acuta atunci cand vine vorba de o vizita la dentist.

Daca suferiti de fobie dentara, acum nu mai e cazul sa aveti griji. Echipa nostra isi ia angajamentul de a intelege natura reala a fricii dumneavoastra. Personalul nostru se dedica in a va trata cu delicatete si grija iar sedarea IV va permite experienta stomotologica intr-un mod cu totul nou. In timp ce sunteti cufundat intr-o stare de semi-adormire, medicul stomatolog va asigura tratamentul de care aveti nevoie, astfel incat atunci cand va treziti veti avea rezulatele dorite, dar fara niciun discomfort prealabil.